Τελευταία Νέα

Ιστορία της Αγίας Βαρβάρας

 

Η Αγία Βαρβάρα (Πλάβαλη) απέχει 22 χλμ. από Κόνιτσα.

 

Φτάνεις εκεί από τον ίδιο δρόμο που οδηγεί στα χωριά Εξοχή-Πυξαριά και Αμάραντο. Είναι δε το προτελευταίο χωριό της διαδρομής.

 

Σύμφωνα με την παράδοση που κατέγραψε ο Αναστάσιος Ευθυμίου, προ του 1800 είχε περί τα 100 σπίτια και ήταν χτισμένη στις τοποθεσίες Τσέροβο και Κατάκωλο.

 

Πρώτη γραπτή μαρτυρία σχετικά με την Παλαιά Πλάβαλη είναι μια επιγραφή στο χωριό Μπάζια Ζαγορίου, η οποία μας πληροφορεί ότι το 1779 Πλαβαλίτες  Μαστόροι έχτισαν το ναό του Αγίου Νικολάου του χωριού. Η Αγία Βαρβάρα επί τουρκοκρατίας ήταν ελεύθερο κεφαλοχώρι.

 

Το 1801 όμως το κατέστρεψαν οι τουρκαλβανοί και στη συνέχεια έγινε τσιφλίκι.

 

Οι κάτοικοι του χωριού ταξίδευαν σε άλλα μέρη. Μερικοί έφτασαν μέχρι τη Ρουμανία και την Αμερική.

 

Μετά την απελευθέρωση της Ηπείρου από τους Τούρκους το 1912-13 εξαγοράστηκε όπως και όλα τα τσιφλίκια της επαρχίας. Ύστερα από αγώνες και ενέργειες που κράτησαν μέχρι το 1930 περίπου οπότε και έλαβε και το όνομα από Πλάβαλη σε Αγία Βαρβάρα, άλλη γραπτή μαρτυρία για το χωριό Πλάβαλη βρίσκουμε στο βιβλίο του Παναγιώτη Αραβαντινού «Περιγραφή της Ηπείρου» των εκδόσεων της εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών που αναφέρει ότι το 1800 περίπου εις το χωρίον Πλάβαλη (απλοβολή) υπήρχαν 36 χριστιανικές οικίες—80 στεφανωμένα άτομα.